sobota 11. října 2014

Polodrahokamy pro roční období

V průběhu staletí, kdy lidé stále objevují sílu a pomoc léčivých kamenů a krystalů, byly těmto kamenům přiřazeny mnohé vlastnosti a zároveň byla spousta polodrahokamů spojena s jinými prvky, rituály či legendami, ovlivňujícími náš život, dění a svět kolem nás. K dispozici jsou kameny pro každou planetu, znamení Zvěrokruhu, čakru, zemské elementy (Oheň, Voda, Země, Vítr), období, den, hodinu, atd.  Proto bychom se s vámi chtěli podělit o zajímavé názory z knihy George Fredericka Kunze. Ve své knize The Curious Lore of Precious Stones (Zvláštní tradice polodrahokamů) Kunz vysvětluje, že každý kámen ztělesňuje jemu odpovídající roční období, ve kterém nám přináší své zvláštní dary a výzvy. V tomto článku uvádíme jednotlivé léčivé kameny, polodrahokamy a drahokamy, které souvisí s některým z ročních období, a také způsoby, jak je v tom kterém období používat.


Léčivé kameny pro jaro


Slovo jaro máme spojeno s dobou znovuzrození, omlazení, obnovy, vzkříšení a opětovného růstu. Vnímáme rozkvétající přírodu, která se v této době probouzí k životu. Při jarní rovnodennosti jsou oba póly na Zemi ve stejné vzdálenosti od Slunce. Kunz uvádí, že vhodné léčivé kameny pro jarní období jsou ametyst, chryzoberyl, smaragd, zelený diamant, peridot (olivín), růžový topaz a spinel. V jarním období lze tyto kameny velmi dobře a snadno naprogramovat tak, aby vám pomohly vnést nové věci do vašeho života. Držte kameny v dlani a představte si, čeho byste chtěli dosáhnout ve svém životě a zkuste najít způsob, jak si naplánovat realizaci těchto životních snů. Na jaře je také velmi vhodné použít vaše kameny, aby nám pomohly nastolit pořádek dosavadního z chaosu tak, že s kamenem v ruce projdete vaším domovem nebo kanceláří, a zbavíte se věcí, které již nepotřebujete. Pro udržení zdraví a radostné mysli během jara choďte ven na dlouhé procházky v přírodě a sledujte změny, které se dějí všude kolem vás. Mějte u sebe vaše jarní kameny, ať jste kdekoliv.

Smaragd 


Nádherný chryzoberyl

Léčivé kameny pro léto


Léto máme tradičně spojeno s horkým počasím, dovolenou, aktivním pobytem venku. Vnímáme léto jako období růstu a zrání. Těšíme se z hřejivého slunce, světla, modré oblohy a pobytu venku. Jako letní kameny Kunz udává alexandrit, růžový opál, granát, zlatý topaz, rubín, spinel a zirkon. Protože léto je ideálním obdobím pro hry, zábavu, uvolnění a odpočinek, udělejte se každý den chvilku, ve které se zbavíte celodenního stresu. Stačí několik minut jen tak sedět s vaším letním kamínkem v ruce, soustředit se na něj a zhluboka dýchat. Nebude trvat dlouho a vaše mysl se uvolní a oprostí od stresu a starostí. V létě je také vhodné si dopřát relaxační koupel s vašimi letními krystaly. V teplém počasí je důležité doplňovat tekutiny. Můžete zkusit pít hodně čisté, čerstvé vody, kterou naplníte energií léčivých kamenů. Vaše tělo vám za to vysloveně poděkuje.

Zlatý topaz Imperial

Alexandrit surový krystal

Léčivé kameny pro podzim


Podzim si spojujeme s nádherně vybarvenou přírodou, závěji listí, napadaného ze stromů, s časnějším příchodem noci a postupným ochlazením. Přichází „babí“ či „indiánské“ léto s křišťálově čistou oblohou a zářícími barvami od žluté až po temně rudou. Je čas sklizně plodin a přípravy na zimu. Příroda přechází od léta do zimy. Pestré barvy se postupně přeměňují na šedou ve všech jejích odstínech, šedé dny navozují pocity smutku. Podzimní kameny, jak je navrhl Kunz, jsou chryzoberyl, safír, topaz, turmalín a zirkon. Meditujte s některým z těchto kamenů a držte jej přitom v pravé ruce. Uvolněte se, myslete na své nitro. Během meditace vám podzimní kameny pomohou zbavit se starých křivd a bolestí, přinesou vám zvýšené sebevědomí a radost do života. Pomohou vám zmírnit deprese a smutek v šedých podzimních dnech. Místo smutku vám dají optimismus do života a pomohou vám milovat nejen sami sebe, ale všechny ve vašem okolí.



Léčivé kameny pro zimu


Zima je spojena se sněhem, teplotou pod bodem mrazu, ale také s útulnou pohodou v teple před ohněm. Zima je časem odpočinku, kdy se příroda ukládá ke spánku, aby načerpala nové síly pro jarní obnovu. Přichází zimní slunovrat, kdy dny jsou nejkratší a noci nejdelší v celém roce. Čirý křišťál, diamant, labradorit, měsíční kámen, perly, bílý safír a tyrkys jsou polodrahokamy pro období zimy. Vytvořte si v sobě a své mysli pohodu a klid během zimy, udělejte si čas pro naslouchání potřeb vašeho těla a zkuste pomocí léčivých kamínků doplnit energii vašemu tělu. Načerpejte si energii do zásoby, budete ji na jaře mnoho potřebovat pro překonání jarní únavy.  Zima je nejen časem dobíjení a obnovy vaší síly, ale je také tím nejlepším obdobím naučit se naslouchat tomu, co vám říká vaše srdce, stejně jako naslouchat tomu, co říkají lidé kolem vás. Buďte trpěliví. Meditujte s vašimi zimními krystaly a naslouchejte svému vnitřnímu já. Zima je obdobím pro zkoumání našeho nitra, naše vnitřní bytost vystupuje v zimě nejvíce na povrch. Nechte vaše zimní kameny, aby vás vedly po cestě poznání vašeho nitra, vašich skrytých přání a poznání toho, po čem doopravdy toužíte. Nebojte se, že při tom objevíte i vaše horší stránky, vaše vnitřní negativní já; ať už jsou jakékoliv. Nechte rozvinout ve vaší mysli obrazy toho lepšího, co ve vás dosud třeba jen dříme a vy ani nevíte, že to v sobě máte. Můžete se soustředit na vaše kamínky, meditovat s nimi a zaznamenávat své pocity, myšlenky a sny, které vám přinesly. Neřešte je, nepřemýšlejte o nich, jen je zaznamenejte. Podívejte se na ně později znovu a uvidíte, jestli vám tyto obrazy zprostředkují poselství, které pomůže vám a vašemu životu.
Úžasná hra modrých barev na leštěném labradoritu

Čirý křišťál krystaly


Doufáme, že se nám podařilo vás inspirovat pro všechna roční období. Střídání ročních období vždy představuje konec jednoho dobrodružství a zároveň začátek nového. Vaše léčivé kameny pro vás přitom budou jako přátelé, kteří vám vždy pomohou při vaší cestě životem, v jakékoliv situaci, v jakémkoliv ročním období.

Žádné komentáře:

Okomentovat