čtvrtek 5. února 2015

Najděte svůj osobní kámen narození

Nejčastějším dotazem, se kterým během naší dlouholeté praxe s léčivým kameny setkáváme, je: "poraďte mi, jak mám vybrat pro sebe vhodný kámen, jsem narozen/a ve znamení...".  Samozřejmě, nejlepším způsobem, jak si vybrat "svůj kámen", je "nechat kámen, aby si našel nás" - zde doporučujeme zkusit neprůhledný sáček, naplněný různými druhy polodrahokamů, v něm rukou "zalovit" - a ten kamínek, který nás zahřeje v dlani, je tím kamínkem pravým. Zvolit svůj osobní kámen lze podle znamení Zvěrokruhu, což je v Čechách častý způsob, nebo podle barvy, či podle planet atd. Přesto je podle nás tou nejspolehlivější metodou pro výběr osobního kamene zvolit si svůj tzv. kámen narození - jde o nejstarší způsob výběru drahého kamene již od dob prvních lidských civilizací. Co to jsou tedy kameny narození?

Kameny narození používají lidé již po tisíce let 

Některé drahé léčivé kameny mají větší sílu svých energetických vibrací v určitých obdobích roku. Osobní kámen je takový, který má největší energii v měsíci Vašeho narození (označovaný též jako kámen zrození, nebo též narozeninový kámen).

Kde se vlastně vzalo přiřazení drahých kamenům k jednotlivým měsícům v roce, a proč je to vlastně 12 kamenů, to se můžeme jen domnívat. Někdo věří, že spojení mezi drahými kameny a měsíci roku je původně odvozeno od 12 drahých kamenů zmíněných v Bibli, kdy údajně prsní plát židovského velekněze Aarona zdobilo dvanáct specifických drahých kamenů, z nichž jeden každý symbolizoval jeden z dvanácti izraelských kmenů. (Dodnes se vedou dohady, o které kameny se vlastně jednalo). Jiní říkají, že dvanáct narozeninových kamenů představuje 12 apoštolů nebo právě dvanáct znamení Zvěrokruhu. Ale existují i jiná přesvědčení a teorie, stejně tak mnoho dávných i novějších tradic, které spojují určitý drahý kámen s daným měsícem v roce a z toho důvodu jsou některé kameny uvedeny u více měsíců, právě i s ohledem na to, že v jednom měsíci jsou vlastně vždy 2 znamení zvěrokruhu. Podstatné je, že prakticky po celou dobu existence lidstva spojovaly různé kultury a civilizace různé vlastnosti a různé metafyzické léčivé síly s různými drahými kameny, krystaly a minerály. Tím právě tyto starověké národy položily základy dnešním definicím, které kameny narození patří ke kterému měsíci.

Aby celá věc s kameny narození nebyla tak jednoduchá, můžeme se dnes především na západě od našich hranic setkat s přehledy narozeninových kamenů odvěkých, tradičních a moderních. Je proto třeba si nejdříve vyjasnit, co každý z těchto pojmů představuje. 

Odvěké kameny narození 

jsou ty kameny, které jsou používány pro dané měsíce již po tisíce let. Jejich počet byl dříve velmi omezený, protože znalosti drahých kamenů a polodrahokamů v jednotlivých kulturách byly závislé na dostupnosti jednotlivých kamenů v jejich oblasti. Obchod s kameny mezi jednotlivými oblastmi byl v té době velmi omezený a omezené tak byly i znalosti a užívání různých kamenů.

Tradiční kameny narození

jsou ty kameny, které se používají pro dané měsíce během posledních pěti set let, kdy se jednak mnoho násobně zvýšila těžba kamenů a bylo nalezeno značné množství nových druhů minerálů na nově objevených kontinentech, jednak významně stoupl obchod s těmito kameny a dříve nesmírně vzácné kameny se začaly stávat běžnými a prakticky kdekoliv snadno dostupnými. V podstatě zůstaly zachovány odvěké kameny narození, jen k nim bylo přidáno několik kamenů dalších, takže se již setkáváme, že pro jeden měsíc je více narozeninových kamenů.

Moderní kameny narození

jsou všechny kameny narození, jež byly zavedeny jako tradiční až do roku 1912, kdy k nim byl přidán tanzanit pro měsíc prosinec. V dnešní době je však řada dalších kamenů, jež se uvádějí jako moderní kameny narození - např. zelený turmalín, duhový měsíční kámen, růženín, mechový achát a jiné...

Výběr kamene dle měsíce narození je spolehlivou metodou jak vybrat
ten správný osobní kámen


Velký přehled kamenů narození

Které kameny jsou tedy kameny narození patří k měsíci, ve kterém jste se narodili, najdete v našem velkém přehledu kamenů narození, který jsme pro vaši snadnou orientaci připravili a dále zde na  konci článku najdete naše doporučení, který kámen z několika možných si vybrat jako nejlepší osobní kámen.

V přehledu jsou uvedeny všechny drahé kameny a polodrahokamy (tradiční, vhodné jako talismany, používané od pradávna), které mají zvláštní moc jako kameny osobní pro daný měsíc:

Měsíc narození/znamení zvěrokruhu

Vhodné osobní kameny (kameny narození)
Leden: Kozoroh nebo Vodnář
Další (moderní) kameny: růženín, smaragd, korál, onyx, mechový achát, sugilit
Únor: Vodnář nebo Ryby
Tradiční a odvěký kámen: ametyst,
Další (moderní) kameny: granát, jaspis, zlatý topaz imperial, akvamarín
Březen: Ryby nebo Beran
Tradiční kámen: akvamarín
Odvěký kámen: heliotrop
Další kameny: hematit, imperial topaz, rubín
Duben: Beran nebo Býk
Tradiční kámen: diamant, též možný herkimer diamant (tj. s dvojím ukončením krystalu)
Odvěký kámen: křišťál
Další kameny:  imperial topaz, korál, měsíční kámen
Květen: Býk nebo Blíženci
Tradiční kámen: smaragd,
odvěké kameny: achát, chryzopras
další kameny: karneol, granát, jadeit, turmalín
Červen: Blíženci nebo Rak
Tradiční kámen: perla 
Odvěký kámen: tyrkys
Další kameny: smaragd, měsíční kámen
Červenec: Rak nebo Lev
Tradiční kámen: rubín
Odvěký kámen: karneol
Další kameny: tyrkys, onyx
Srpen: Lev nebo Panna
Tradiční kámen: peridot/olivín
Odvěké kameny: smaragd, avanturín
Další kameny: karneol, měsíční kámen
Září: Panna nebo Váhy
Tradiční kámen: safír
Odvěký kámen: akvamarín
Další kameny: smaragd, lapis lazuli, peridot/olivín
Říjen: Váhy nebo Štír
Tradiční kámen: turmalín, akvamarín (odvěký), achát (vhodný jako talisman), granát (tradiční, odvěký) a korál.
Listopad: Štír nebo Střelec
Tradiční kámen: imperial topaz zlatý
Odvěké kameny: tygří oko, citrín
Kámen vhodný jako talisman: ametyst
Další kameny: jantar, korál, akvamarín, peridot/olivín, safír
Prosinec: Střelec nebo Kozoroh
Tradiční kámen: tyrkys 
Další kameny: chryzopras, hematit, heliotrop a lapis lazuli, tanzanit

A zde jsou kamínky, které ke každému z měsíců doporučujeme jako nejlepší osobní kámen narození. Protože jsme trochu "staromilci", držíme se především osvědčených odvěkých kamenů, jež jsou používány po tisíce let. Většina z těchto kamenů patří jak svými vlastnostmi, tak i vzhledem k tomu nejlepšímu mezi léčivými kameny a dají se poměrně snadno a levně pořídit. Přesto někde volíme tradiční kameny - ponecháváme zde tradiční diamant, neboť i ten lze dnes pořídit za rozumné peníze  třeba jako stříbrný prstýnek s malou diamantovou routičkou. Pro červen volíme místo minerálu perlu vzhledem k její jemné a kouzelné kráse - i perličky lze dnes sehnat prakticky za pár korun. Kde činíme výjimku a volíme moderní kámen, to je prosinec a k němu dle nás nejlepší překrásně modro fialový tanzanit - jeden z nejkrásnějších kamenů vůbec. Zde jsou vybrané kamínky v plné jejich kráse:


DĚKUJEME  ZA PŘEČTENÍ


Důležité upozornění: všechny zde uvedené údaje o léčivých vlastnostech drahých kamenů, polodrahokamů a minerálů, jsou pouze informativní, čerpané z obecné známých informací a zdrojů. Nejsou návodem, jak obejít klasickou léčbu. Mějte vždy na paměti, že použití drahých léčivých kamenů není alternativní metodou ke konvenční lékařské péči! V případě, že cítíte na sobě příznaky jakékoliv nemoci, vždy vyhledejte svého lékaře!Schopnosti léčivých kamenů používejte pouze jako dodatek ke konvenční léčbě, nikoliv jako její náhradu.
© 2014 www.nefertitis.cz. Tento článek jako celek ani jeho části nesmí být kopírován a rozšiřován bez předchozího písemného souhlasu www.nefertitis.cz. Naše články jsou chráněny ochranou Copyscape a jejich kopírování je dohledatelné a prokazatelné. V případě, že byste informace z článku chtěli použít pro svůj blog apod., rádi vám texty i obrázky poskytneme, kontaktujte nás, prosím, prostřednictvím emailu na info@nefertitis.cz. 


Žádné komentáře:

Okomentovat