sobota 16. srpna 2014

Začínáme s léčivými kameny


Máte zájem o sílu léčivých kamenů, ale nevíte, se kterými začít? Často dostáváme dotazy na to, který léčivý kámen si mají zájemci pro sebe vybrat. Mají už mnohdy hodně o léčivých kamenech načteno, ale nejsou si jisti, který léčivý polodrahokam bude pro ně nejvhodnější. V současnosti je na trhu v nabídce tolik úžasných krystalů a kamenů, že opravdu není snadné si z nich vybrat ty, se kterými bude nejlépe začít. Existuje několik způsobů výběru, třeba podle účelu, na který kamínek potřebujeme, barvy, znamení Zvěrokruhu apod. Malý článek o výběru osobního drahého kamene je zde. Obecně je velmi vhodné se řídit vaší intuicí a vybrat si kámen, který považujete za pro vás nejvhodnější, přesto ale existuje několik léčivých kamenů, které považujeme za nejlepší základ, pokud jde o jejich vliv na ty, kteří nemají dosud mnoho zkušeností s léčivými kameny. Základní léčivé kameny jsou křišťál, ametyst, záhněda, růženín, citrín a černý turmalín.

Křišťál

Zatímco většina léčivých kamenů vám může pomoci s řadou specifických problémů, křišťál lze považovat za nejuniverzálnější a zároveň nejvlivnější léčivý kámen pro začátečníky. Jeho účinky jsou snadno pozorovatelné - jako je větší fyzická energie a smysl pro obecné blaho. Tím, že zvyšuje osobní energii nositele, křišťál nás zároveň chrání před negativní energií jiných lidí a pomáhá také zlepšit funkci imunitního systému. Křišťál obecně napomáhá v léčení.  Jasné krystaly křišťálu mohou být snadno "naprogramovány" - což znamená, že je do nich možné pomocí mysli vložit konkrétní záměr jejich majitele a křišťál potom poskytuje pomoc s energií pro realizaci tohoto záměru. Křišťál je také jediný kámen, který umí očistit od negativní energie jiné krystaly a kameny a zároveň je nabít energií pozitivní. Pokud je takto křišťál používán, potom je třeba jej každý týden očistit od špatných energií pod tekoucí vodou a nabít je za slunečního svitu nebo na v květináči se zdravou rostlinou.  Více o očistě léčivých kamenů je zde.

Ohlazený křišťál do podoby oblázků

Náramek z kousků čirého křišťálu


Ametyst

Ametyst přitahuje spoustu lidí, především kvůli jeho barvě a jejími vibracemi. Barva ametystu se pohybuje od světlé lila až po intenzivní fialovou, ale je jedno, jaký barevný odstín zvolíte, protože každý ametyst je ideální pro duchovní ochranu, čištění aury a dosažení žádoucí rovnováhy fyzického, mentálního a emocionálního těla. Ametyst pomáhá při meditaci a duchovní práci, a pomáhá rozvíjet naši intuici. Ametyst je považován za velmi prospěšný kámen pro léčení, zejména se doporučuje jako léčivý kámen při bolestech hlavy a léčbě závislostí. Ametyst je nejlepší uklidňující a relaxační kámen. Zvyšuje představivost, přináší inspiraci ve všech formách kreativity. Podobně jako křišťál, je ametyst potřeba očistit pod tekoucí vodou po dobu několika minut a znovu jej nabít nejlépe položení vedle krystalu křišťálu nebo v těsné blízkosti hematitu. Ametyst není dobré dobíjet slunečním svitem, protože jeho barva vybledne, pokud je vystaven slunečnímu záření po delší dobu.

Ametyst v odrůdě "chevron!

Nádherné krystaly ametystu v tmavě fialové barvě


Záhněda

Záhněda je transparentní druh křemene, s jemným kouřovým zabarvením (odtud je také anglický název „Smoky Quartz – tedy „kouřový křišťál), které se pohybuje od velmi světle hnědé až po tmavě čokoládově hnědou barvu. Záhněda existuje i v téměř černé barvě, pak se nazývá morion. Záhněda je vynikající kámen pro relaxaci po stresujícím dnu, ale je také velmi silným uzemňujícím a ochranným kamenem, který chrání od negativních vlivů zejména v pracovním prostředí. Doporučuje se mít u sebe záhnědu po dobu léčby z nemoci, protože záhněda napomáhá obnovení osobních energií. Při použití společně s čirým křišťálem se energie záhnědy výrazně zvyšuje a její účinek je rychlejší. Záhněda je jedním z kamenů, u kterého někteří k léčivým energiím vnímaví lidé cítí prakticky okamžitě jeho účinky, zatímco u většiny lidí trvá delší dobu, než pocítí výsledky působení záhnědy. Uvádí se, že záhněda pomáhá při nespavosti a přináší klidné a příjemné sny.  Záhnědu očistěte od negativních energií pod tekoucí vodou a dobíjejte ji vedle krystalu křišťálu nebo na půdě v květináči se zdravou rostlinou.

Nádherný krystal surové záhnědy

Záhněda ohlazená do kamínků


Růženín

Růženín je univerzální kámen lásky. Když si toto mnozí lidé přečtou, domnívají se, že jim růženín pomůže najít či získat novou lásku. I když je toto samozřejmě možné, je důležité si uvědomit, že růženín pracuje především na principu posílení sebelásky a sebe přijetí pomocí očisty a posílením srdce a srdeční čakry. Růženín odstraňuje bloky v naší mysli a zbavuje nás záští, které zbyly z minulých špatných zkušeností, takže můžeme nyní prožít lásku lépe a radostněji. Právě v lepším prožití lásky – k partnerovi, k našemu okolí i k sobě samým, je velká síla růženínu. Pro některé lidi to znamená, že při použití růženínu často jejich nevyřešené negativní emoce vyplavou na povrch. Pokud bys e vám to stalo, potom vám doporučujeme použít spolu s růženínem některý z uzemňovacích krystalů jako je třeba černý turmalín, který vám pomůže přijít na kloub problému, který vyplaval na povrch, a přeměnit ho na pozitivní zkušenost. Také růženín je vhodné očistit od špatných energií pod tekoucí vodou. Dobíjet jeho vyčerpanou energii můžete tak, že jej položíte vedle krystalu křišťálu.


Krása kamenů z růženínu


Energetický Buddha náramek z růženínu


Citrín

Citrín byl (a stále je) po celá století známý po celém světě jako kámen štěstí, sebevědomí a finanční prosperity. Často byl nazýván jako "kámen obchodníků", protože je stále používán pro úspěch v podnikání a „přilákání“ peníze jeho majiteli. Citrín je také léčivý kámen, který přináší radost a optimistický výhled, stejně jako podporuje sebevědomí jeho nositele. Citrín stimuluje představivost, zvyšuje kreativitu a jasnost myšlení. Pokud jde o zdraví, citrín se často používá ke zmírnění zažívacích problémů a na posílení čakry solar plexus, která je sídlem naší vůle a osobní moci. Na očistu citrínu panují odlišné názory, některé autority v oboru udávají, že není třeba očisty, ale jiní se domnívají, že je vhodné, aby byl čas od času očištěn pod tekoucí vodou. Z naší dlouhodobé zkušenosti s léčivými kamínky se kloníme k názoru, že každý léčivý kámen by měl být časem očištěn, jak často to má být, záleží na intuici jeho majitele, který většinou pozná na jeho snížených účincích, že kámen má v sobě již nastřádáno příliš nežádoucí energie. Proto očistu citrínu vřele doporučujeme.


Citrín tromlované kameny

Stříbrný přívěsek s fasetovanými citríny


Černý turmalín

Černý turmalín skoryl je všeobecně uznávaný uzemňovací kámen a silný ochránce před negativní energií – ať již se jedná o nežádoucí záření z mobilních telefonů, mikrovlnné trouby, počítače, stejně jako negativně zaměřené lidi v našem okolí. Černý turmalín je úžasný léčivý kámen v tom, že přeměňuje negativní energii na pozitivní, a chrání svého nositele tím, že zvyšuje své vlastní elektro-magnetické pole, takže jakákoliv negativita je od něj odpuzena. Některé autority udávají , že černý turmalín má schopnost očistit a obnovit rovnováhu všech čaker a meridiánů v našem těle. My jej považujeme více za kámen, který je schopen poskytnout ochranu na všech úrovních, od prevence dopravních i jiných nehod až po odvrácení psychických útoků a citového vydírání. Proto je doporučujeme jej mít stále u sebe třeba ve formě přívěsku nebo jiného šperku. Popřípadě jej lze ve formě tromlovaného kamínku nosit v kapse či kabelce. Černý turmalín je skvělý kámen pro chvíle, kdy se člověk cítí být zapomnětlivý, dezorientovaný nebo bezradný. Stačí turmalín chvíli podržet v dlani a poměrně rychle dojde k nápravě výše uvedených stavů, protože černý turmalín je vysoce uzemňující a stabilizující polodrahokam. Černý turmalín můžeme očistit pod tekoucí vodou a znovu nabít na slunci nebo v květináči na půdě zdravé rostliny.


Přívěsek z černého turmalínu

Nádherný kousek ohlazeného černého turmalínu


Všechny uvedené léčivé kameny pro „začátečníky“ jsme vybrali tak, aby se jejich vlastnosti navzájem doplňovali či posilovaly, a tak, aby vlastnosti těchto kamenů „pokryly“ co největší spektrum potřeb – od ochrany před negativními energiemi a lidmi, přes léčení a lásku, až po uvolnění mysli, odstranění stresu a relaxaci. Pořízením těchto kamenů či krystalů rozhodně neuděláte chybu.


Vždy je ale dobré mít na paměti, že léčivé kameny pracují na mnoha úrovních a že jejich účinky mohou být odlišně vnímány různými lidmi. Léčivé kamene nám obecně pomáhají s našimi problémy prostřednictvím jejich barvy a kresby na povrchu, jejich krystalické struktury a jejich chemického složení. Někteří lidé mají pocit okamžitého spojení s krystaly a to prostřednictvím jejich fyzické a emocionální reakce, zatímco jiní si možná všimnou určité změny, ale nemusí nutně cítit energii léčivého kamene. To je normální a závisí to na příliš mnoha faktorů, kdy by zabralo hodně času se zde o tom rozepisovat. Chcete-li o léčivých kamenech vědět více, potom se mnohé dozvíte v naší encyklopedii léčivých kamenů nebo na našem webu v článcích, kde jsou popsány konkrétní vlastnosti léčivých kamenů. Z dlouholeté zkušenosti s léčivými kameny a jejich praktikováním však víme, že většina lidí opravdu vnímá celou řadu pozitivních změn po důsledném a dlouhodobém používání léčivých kamenů. Proto neváhejte a s důvěrou vyzkoušejte jejich sílu a účinek. 


Upozornění! Vezměte prosím na vědomí! Informace na této webové stránce nejsou náhradou za konzultaci s lékařem. Veškeré informace obsažené na této webové stránce, včetně informací týkajících se zdravotních a veterinárních záležitostí, produktů či způsobů ošetření, slouží pouze k informativníúčelům. Rozhodně navštivte svého lékaře před zahájením jakékoli alternativní léčby, diety, užívání potravinových doplňků nebo cvičebních programů.

© 2014 www.nefertitis.cz. Tento článek jako celek ani jeho části nesmí být kopírován a rozšiřován bez předchozího písemného souhlasu www.nefertitis.cz. Naše články jsou chráněny ochranou Copyscape a jejich kopírování je dohledatelné a prokazatelné. V případě, že byste informace z článku chtěli použít pro svůj blog apod., kontaktujte nás, prosím, prostřednictvím emailu na info@nefertitis.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat